Hoe ga je veilig op reis?

Net als in Nederland kun je je eigen veiligheid in het buitenland ook niet garanderen. Je kunt het risico echter wel zoveel mogelijk beperken. Hoe? Lees van tevoren de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse zaken, luister naar de adviezen van de lokale bevolking en volg (als je wilt) een cursus zelfverdediging. Deze hoeft helemaal niet uitgebreid zijn. Een paar lessen zijn in de meeste gevallen al voldoende om je voor te bereiden op eventuele hachelijke situaties op reis.


Buitenlandse Zaken

Op de website van Buitenlandse Zaken kun je niet alleen het reisdavies voor alle landen lezen. Via de Informatieservice Buitenlandse Zaken kun je je ook online registeren als je naar het buitenland vertrekt. Dit geldt voornamelijk voor landen met een (gedeeltelijk) negatief reisadvies. Op deze manier wordt je niet alleen op de hoogte gehouden als het reisadvies verandert, maar weet de overheid ook waar je bent als er iets gebeurd. Zij kunnen dan gericht in actie komen.

Mocht je je liever niet willen registreren, dan kun je ook de app van Buitenlandse Zaken downloaden. Door de landen die je bezoekt toe te voegen aan je favorietenlijst, ontvang je meldingen wanneer het reisadvies in één van deze landen verandert. Op die manier reis je zo veilig mogelijk.

Paspoort

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een paspoort niet afgegeven hoeft te worden aan (vakantie-) accommodaties, omdat de kans op identiteitsfraude aanwezig is. Met een foto en BSN beschikt men over voldoende informatie om fraude te plegen. In het buitenland gelden echter andere regels. In veel accommodaties in het buitenland ontkom je er namelijk niet aan om je paspoort te overleggen. In enkele gevallen wordt hier ook een kopie van gemaakt.

Wil je de kans op fraude zoveel mogelijk voorkomen? Maak dan een kopie van je paspoort, waarop je je Burger Service Nummer onleesbaar maakt. Je kunt deze kopieën in Zuid-Amerika zonder problemen gebruiken om een buskaartje te kopen. Op die manier loop je ook minder risico dat je je paspoort onderweg verliest.

Advies van de lokale bevolking

Twijfel je of een bepaalde stad of buurt veilig is? De lokale bevolking geeft je vaak (ongevraagd) advies. Om te voorkomen dat je je accommodatie al geboekt hebt in een stadsdeel dat niet veilig voelt (of na een gesprek met een bewoner niet veilig blijk te zijn), zou je verschillende zaken kunnen doen.

Kijk of er bij het advies van Buitenlandse Zaken bepaalde steden of buurten als onveilig staan geregistreerd. Lees de recencies van Booking.com zorgvuldig. Hoewel dit niet altijd een garantie is, kun je in ieder geval al een deel van de accommoaties eruit filteren. Twijfel je nog steeds? Wacht dan met boeken en vraag de lokale bevolking in de stad zelf om advies. Op het busstation kunnen ze je vaak prima vertellen waar je beter wel of niet kunt verblijven. Dit is voornamelijk van toepassing bij de hoofdsteden van landen. In kleinere steden loop je vaak veel minder risico.

Cursus Zelfverdediging

In onze omgeving kregen we vaak te horen: “Zo, twee vrouwen op reis, gaat dat wel goed?” We luisterden naar de ervaringen van anderen en hoorden veel verschillende verhalen over verschillende landen. De één reisde er zonder problemen in zijn eentje doorheen, terwijl de ander zijn ongelukkige ervaringen over datzelfde land met ons deelde. Om er voor te zorgen dat we zo veilig mogelijk op reis gingen, hebben we met zijn tweeën daarom twee keer een uur een privéles zelfverdediging gevolgd. De lessen waren speciaal gericht op backpackers en het leren van een aantal basisvaardigheden op het moment dat je aangevalllen wordt. Nu behoed dit je natuurlijk niet voor alles wat er op reis kan gebeuren, maar je wordt wel alerter. Naast de technieken, namen we ook nog een aantal handige tips mee op reis:

Verdeel je waardevolle spullen over je tassen. Vaak hebben overvallers haast en nemen ze niet al je tassen tegelijkertijd mee. Verberg daarnaast een creditcard op een plek waar zakkenrollers of overvallers moeilijk bij kunnen. In geval van een overval heb je dan tenminste de middelen om het (gemakkelijk) te regelen.

Neem een kleine portemonnee met een aantal dollars erin mee of een oude telefoon die je niet meer gebruikt. Op het moment dat iemand je wilt beroven, geef je deze portemonnee en telefoon mee en blijf je in het bezit van je echte waardevolle spullen.

Roep nooit help, maar altijd fire of sex (tip van onze instructeur!) in geval van nood. Deze woorden trekken veel meer aandacht dan help. Het kan zijn dat degene die jou lastig valt hierdoor wordt afgeschrokken. Wij zelf hebben daarnaast een fluitje aangeschaft, zodat we de aandacht konden trekken op het moment dat het nodig was.

Vertrouw je intuïtie en ben alert. Heb je een slecht voorgevoel? Luister er naar. Je kunt een pen als wapen gebruiken om iemand meer pijn te doen.

Gebruik je gezonde verstand. Ga niet (’s nachts) door ongure buurten zwerven. Voel je je niet veilig? Probeer dan in groepen te reizen met reizigers die je ontmoet in hostels.