5 x naar het buitenland

Denk je erover om naar het buitenland te gaan? Tegenwoordig is dat heel normaal en zijn er talloze opties. Het kan voor korte of lange tijd. Voordat je aan het werk gaat, tussen twee banen in of tijdens je carrière door middel van (on)betaald verlof. Je kunt op (wereld)reis gaan, een talencursus volgen of er studeren. Misschien kies je er wel voor om als vrijwilliger te gaan werken of neem je een baan waarvoor je betaald wordt. Alles is mogelijk.


Op (wereld)reis

Wil je jezelf nergens toe verplichten en verschillende landen en culturen in één reis combineren? Dan is een wereldreis wat voor jou. Hoe lang ga je? Waar ga je naartoe? Ga je alleen of met iemand anders? De keuze is aan jou.

Hoewel de vrijheid van het maken van een wereldreis een enorme luxe is, heeft het ook een klein nadeel ten opzichte van elk ander buitenlands verblijf. Je zult namelijk elke paar dagen je koffer weer in moeten pakken, verder moeten reizen en nieuwe vrienden moeten maken. Vooral als je alleen of verlegen bent, kan dat zwaar zijn. Is dat een reden om niet te gaan? Natuurlijk niet! Door je over deze moeilijkheden heen te zetten, groei je als persoon. Dat, en alle prachtige dingen die je gaat zien, zijn reden genoeg om te beginnen met sparen.

Studeren in het buitenland

Voel je het kriebelen en wil je graag voor langere tijd naar het buitenland, maar wil je je (academische) opleiding niet onderbreken? Dan is studeren (of stage lopen) in het buitenland mogelijk iets voor jou. Hoewel ik het zelf nooit gedaan heb, heb ik wel vrienden die het (met veel plezier en succes) gedaan hebben.

Omdat je in principe al vanaf je veertiende in het buitenland zou kunnen studeren, zou je er zowel voor kunnen kiezen om een leerjaar van je middelbare school ergens anders te volgen als een (deel van) je vervolgstudie. Dit kan via organisaties als EF (Education First) en Travel Active of via je eigen onderwijsinstelling. Kom je er via hen niet uit? Kijk dan voor meer informatie bij WilWeg. Deze website is opgericht door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, en helpt je graag bij het beantwoorden van al je vragen.

Een talencursus in het buitenland

Wil je niet direct een semester, half jaar of jaar naar het buitenland of wil je er specifiek naar toe om een nieuwe taal te leren? Dan is een talencursus misschien iets voor jou. Omdat deze over de hele wereld, het gehele jaar door en voor elke gewenste duur beschikbaar zijn, is er altijd wel een cursus die aansluit op jouw wensen.

Ik heb het zelf drie keer gedaan. Één keer via Travel Active bij Enforex in Barcelona voor acht weken in 2005, één keer bij de Gran Canaria School of Languages in Las Palmas (Gran Canaria) voor twaalf weken in 2017 en één keer bij de Yanapuma Foundation and Spanisch School in Cuenca (Ecudador) voor één week in 2018 gedurende mijn wereldreis.

Hoewel ik als achttienjarige vooral Engels (in plaats van Spaans) geleerd heb, zou ik een talencursus iedereen willen aanraden. Het is een makkelijke manier om nieuwe mensen in het buitenland te leren kennen en, als je beter je best doet dan ik, steek je er veel van op. Twijfel je of je de discipline hebt? Kies dan voor een verblijf bij een gastgezin. Dat is niet alleen een goede manier om de cultuur te leren kennen, maar ook een belangrijke motivator om de taal vooral te spreken.

Vrijwilligerswerk in het buitenland

Heb je een hekel aan studeren en gebruik je liever je handen? Wil je een land en cultuur op een heel andere manier leren kennen dan wanneer je het land als toerist bezoekt? Wil je graag bijdrage aan een betere wereld? Dan kun je ook als vrijwilliger in het buitenland aan de slag.

Leuk? Jazeker. Als achttienjarige besloot ik via Travel Active naar Singburi (Thailand) te vertrekken om hier een aantal weken Engelse les te gaan geven op een basisschool. Hoewel het naast leuk op momenten ook eng en saai was, heb ik hier herinneringen gecreëerd die ik nog steeds koester. Niet voor niets besloot ik tien jaar later opnieuw naar het buitenland te vertrekken om vrijwilligerswerk te doen. Dit keer koos ik voor een wildlifeproject in Botswana.

Werken in het buitenland

Verdien je liever wat geld dan dat je het uitgeeft aan een (gaaf) vrijwilligersproject? Wil je niets liever dan op reis, maar schik je voorlopig voor een baan in het buitenland tot dat je genoeg hebt gespaard? Waar wacht je dan nog op? Ga solliciteren in het buitenland!

Ben je tussen de achttien en dertig jaar oud? Dan kun je een Working Holiday Visum aanvragen voor Australië, Nieuw-Zeeland of Canada. Dankzij dit visum kun je een jaar lang in het betreffende land werken en reizen. Ideaal als je nog niet genoeg gespaard hebt, maar wel alvast wil vertrekken. Vanwege het hoge minimumloon, kiezen de meeste reizigers voor een baan in Australië. Ben jij ook van plan om naar Australië te gaan? Dan hoef je je geen zorgen te maken als je alleen gaat. Hier ontmoet je meer dan genoeg gelijkgestemden en maak je al snel vrienden.

Ben je te oud voor een Working Holiday Visum? Geen probleem. Als inwoner van de Europese Unie kun je binnen de EU en Zwitserland aan de slag.

Ben je er nog niet uit?

Heb je alle opties overwogen, maar ben je er nog niet helemaal over uit of zou je graag persoonlijk willen spreken met mensen die in het buitenland gestudeerd en/of gewerkt hebben? Dan is de Buitenlandbeurs wellicht iets voor jou. Deze vindt ieder jaar in november plaats in de Jaarbeurs van Utrecht.