10 x reisapps

Tegenwoordig is er bijna niet meer aan te ontkomen: de hele reeks elektronica die wij in ons dagelijks leven gebruiken, gaat vaak ook mee op reis. De professionele fotocamera, tablet, e-reader, telefoon en alle geheugenkaarten, opladers en kabels die daarbij horen. Als zij uiteindelijk de helft van de ruimte in jouw rugzak hebben opgeslokt, kun je er maar beter gebruik van maken. Ik zette daarom de beste reisapps voor je op een rij.


OneDrive

Kun je het je voorstellen? Dat je bijna aan het eind van je (wereld)reis bent gekomen en je mobiele telefoon, tablet, laptop of camera wordt gestolen? Wij zijn mensen tegengekomen die het is gebeurd. En die daardoor geen enkele foto van hun reis meer hadden. Om dat te voorkomen, maakte ik gebruik van OneDrive. Deze clouddienst zorgt er niet alleen voor dat je je bestanden (en foto’s) op meerdere apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken, maar ook dat ze veilig online bewaard blijven. Hoewel deze app standaard aanwezig is op alle Samsung telefoons, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een andere cloud.

Booking.com

Heb je geen zin om na een lange busreis met een zware rugzak door een onbekende stad te zeulen, in de hoop dat je de beste accommodatie vindt? Met behulp van Booking.com boek je, op basis van recensies, een goede én goedkope accommodatie. Op die manier weet je niet alleen zeker dat er plek is, maar ook dat de wifi er goed is. Boek je regelmatig met de app? Dan ontvang je als geniuslid allerlei kortingen en voordelen.

Hoewel er reizigers zijn die zweren bij Hostelworld, vonden wij Booking.com persoonlijk beter én voordeliger. Heb je echter genoeg tijd? Dan kun je ervoor kiezen de accommodaties in beide apps met elkaar te vergelijken. Wellicht levert het je iets op.

Maps.me

Met behulp van Maps.me download je landkaarten voor offline gebruik. Dit betekent dat je altijd en overal in de wereld de weg zou moeten kunnen vinden. Niet alleen handig als je de grote stad te voet wil verkennen, maar ook wanneer je een lange wandeling in de natuur gaat maken. Zijn de borden niet duidelijk? Geen probleem. Maps.me weet precies hoe je moet lopen.

TripAdvisor

Met behulp van TripAdvisor weet je binnen no time waar je het beste kunt eten, wat je gezien moet hebben of welke activiteiten je het beste kunt ondernemen. Wil je de beste ervaring uit een stad of een land halen? Vraag dan ook de locals naar hun tips. Hoewel deze app vol staat met (uitstekende) informatie, kan die ene local net de gouden tip hebben.

Spendee

Hoewel deze app beperkter is dan Trail Wallet (alleen geschikt voor een Iphone), doet hij wat hij moet doen. Spendee geeft je namelijk inzicht in je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse uitgaven. Als je gebruik maakt van de gratis versie kun je slechts één budget per keer bijhouden, maar dankzij de verschillende categoriëen kun je precies zien hoeveel geld je waaraan spendeert. Ideaal als je niet over een oneindig budget beschikt.

Currencies

Als je lange tijd op reis gaat en meerdere landen bezoekt, kan ik me goed voorstellen dat je op een gegeven moment de draad kwijt raakt en niet meer weet wat de waarde van een lokale munteenheid in euro’s is. Met behulp van deze app blijf je op de hoogte van de laatste wisselkoers en weet je zeker dat je niet teveel betaalt.

Tricount

Ga je alleen op reis, maar ben je van plan om regelmatig met andere reizigers op te trekken? Dan is Tricount de ideale app. Met deze app kun je de gezamenlijke kosten (voor de huur van een auto, benzine, boodschappen etcetera) gemakkelijk bijhouden en verrekenen. Op die manier hoef je geen ingewikkelde berekeningen te maken en kun je je concentreren op waar het uiteindelijk om gaat: genieten van jullie (gezamenlijk) avontuur.

Offline woordenboek

Ga je lange tijd op reis naar een land waar je de taal niet (zo goed) spreekt? Een offline woordenboek kan de uitkomst zijn op momenten dat je er even niet uitkomt in het hostel, de supermarkt of op straat. Met name in Zuid-Amerika zijn er genoeg plekken waar men niet of nauwelijks Engels spreekt. Een offline Spaans woordenboek komt dan in bijna het gehele continent van pas.

Uber

Hoewel ik de app in Nederland nooit gebruik, komt deze in het buitenland goed van pas. Vooral in landen waar het nemen van de bus of een taxi (te duur) niet altijd een optie is. Wij maakten er in India, Australië en Brazilië gebruik van. Hoewel ik nog steeds af en toe een Uber-bericht in het Portugees ontvang van de keer dat we een Uber naar het vliegveld in São Paulo namen, zou ik de app de volgende keer weer gebruiken.

24/7 Buitenlandse Zaken Reisapp

Met behulp van de app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ben je altijd op de hoogte van het laatste reisadvies. Niet alleen wordt je op de hoogte gehouden van het meest actuele reisadvies, in de app staat ook de contactinformatie van de ambassades in een land. Voeg de landen die je bezoekt toe in je favorieten en lees het laatste reisadvies vlak voor aankomst. Op die manier weet je niet alleen welke buurten je het beste kunt vermijden, maar ook op welke vormen van oplichting en diefstal je beducht moet zijn