Luzern is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Luzern. Hoewel de stad niet veel meer dan 80.000 inwoners telt, is het één van de dichtstbevolkste steden van het land. Dankzij haar ligging aan het meer (Vierwaldstättersee) en uitzicht op de bergen Rigi en Pilatus, is het een ware toeristentrekpleister. Daarbij vormt de Kapelbrug (met watertoren) misschien wel het meest iconische herkenningspunt van de stad.
Hoe kom je er?
Vanuit Zermatt (Zwitserland) kost het je zo’n drie tot drie en een half uur om met de trein naar Luzern te reizen. Daarbij stap je over in zowel Visp als Bern.
Wie zo goedkoop mogelijk uit wilt zijn, koopt van tevoren bij de gemeente een Zwitserse dagkaart voor 45 CHF. Hierbij reis je niet alleen gratis met de trein, maar kun je ook kosteloos gebruik maken van de boot, de trein en de kabelbaan naar en van Rigi. Ideaal!
Wie nog geen plannen heeft om de stad te verkennen, kan bij aankomst op het hoofdstation even bij de toeristeninformatie binnen stappen. De werknemers beantwoorden hier niet alleen al jouw vragen, maar hier vind je ook verschillende (gratis) folders, plattegronden en vervoersschema’s die jouw dag alleen maar vergemakkelijken.
Wat is er te doen?
Heb je, net als ik, slechts één dag uitgetrokken om de stad te verkennen? Dan adviseert men om in acht uur tijd zowel Rigi als het oude stadscentrum te bezoeken.
Rigi
De Rigi (die ook wel de ‘Queen of Mountains’ wordt genoemd) is een bergmassief in de Zwitserse Alpen. De berg is niet alleen gelegen op de grens van de kantons Luzern en Schwyz, maar wordt ook omringd door drie verschillende wateren. Dankzij haar hoogte van 1.797 meter, biedt de berg een prachtig uitzicht. Waar men er in de winter onder andere kan skieën en sleeën, wordt er hier in de zomer vooral gewandeld.
Hoewel er verschillende manier zijn om Rigi te bereiken, is het een aanrader om de boot, trein én kabelbaan te nemen. Met de boot, die voor het treinstation van pier 1 vertrekt, duurt het ongeveer één uur om Vitznau te bereiken. Vanuit hier stap je direct op de trein die je binnen een half uur via Mittlerschwanden, Grubisbalm, Freibergen, Romiti Felsentor, Rigi Kaltbad-First, Rigi Staffelhöhe en Rigi Staffel naar Rigi Kulm brengt. Vanuit hier is het slechts vijf minuten lopen naar de top, waarbij je van een prachtig uitzicht over het meer geniet.
Wie graag nog wat langer van de natuur wilt genieten, loopt in ongeveer vijfenveertig minuten van de top naar station Rigi Kaltbad First. Hier kun je zowel de trein als de kabelbaan naar beneden nemen. Wie voor het tweede kiest, heeft niet alleen een prachtig uitzicht op het meer, maar kan ook de boot vanuit Weggis (in plaats van Vitznau) terug naar Luzern nemen. Vanuit hier is het nog slechts vijfenveertig minuten naar de stad.
Hoewel je natuurlijk altijd je eigen eten en drinken mee kunt nemen, zijn er op de bergen meer dan voldoende eetgelegenheden. Houdt er wel rekening mee dat, wanneer je hier besluit te gaan eten, je meer tijd kwijt bent. Een bezoek aan Rigi kan op die manier al gauw oplopen tot zo’n vijf à zes uur. Wie slechts één dag de tijd heeft, dient daar rekening mee te houden als hij/zij ook nog het (oude) stadscentrum wil bezoeken.
Het (oude) stadscentrum
Hoewel je ervoor kunt kiezen om een stadstour met een gids te boeken, kun je het oude stadscentrum ook zelfstandig bekijken. Vanuit de pier loop je eenvoudig via verschillende bezienswaardigheden een route die uiteindelijk weer naar het treinstation leidt.
Kapellbrücke
De kapelbrug met watertoren is niets voor niets de meeste gefotografeerde bezienswaardigheid van Luzern. De brug, die in de eerste helft van de veertiende eeuw gebouwd werd, is één van de oudste houten bruggen van Europa. De houten panelen, die in de zeventiende eeuw werden toegevoegd, verbeelden zowel de lokale als Zwitserse historie.
Spreuerbrücke
Via de Franciscanenkerk, Jezuïetenkerk en naalddam loop je vanuit de Kapellbrücke eenvoudig naar de Sreuerbrücke. De brug dankt zijn naam aan het kaf (spreu), dat door de molenaars van het koren werd gescheiden, en alleen hier in de rivier mocht worden gedumpt.
Löwendenkmal
Wie over één van de bruggen het water oversteekt, loopt nu via het oude stadscentrum (met pittoreske pleintjes) langs de Musegg-muur naar het in de rotsen uitgekerfde monument van een stervende leeuw. Het monument, dan in 1821 onthuld werd, is een eerbetoon aan de Zwitserse garde die in 1792 het Tuilerieënpaleis van Lodewijk XIV in Parijs probeerde te verdedigen. Onder het beeld staan niet alleen de namen van de officieren, maar ook het geschatte aantal slachtoffers (760) en overlevers (350).
Was kost het?
Wie vanuit een andere gemeente van Zwitserland naar Luzern reist en er in slaagt om een dagkaart te bemachtigen, betaalt slechts 45 CHF voor de hele dag. Tel daar de kosten van het eten en drinken (30 CHF) bij op, en voor 75 CHF zou je in staat moeten zijn de highlights van Luzern te bezichtigen.
Heb je geen dagkaart kunnen bemachtigen? Dan betaal je voor een bezoek aan Rigi 127 CHF. Dat komt neer op 28 CHF voor de boottocht van Luzern naar Vitznau, 45 CHF voor de treinrit van Vitznau naar Rigi Kulm, 33 CHF voor de kabelbaan van Rigi Kaltbad naar Weggis en 21 CHF voor de boottocht van Weggis naar Luzern. Als je daar de kosten voor eten en drinken bij rekent, zit je op het dubbele. Wellicht een goede reden om de website van jouw plaatselijke gemeente te raadplegen om te kijken of er nog een dagkaart te koop is.