Hoewel het regelen van een visum in veel landen gemakkelijk en kosteloos is, zijn er een aantal landen waarvoor je het visum van tevoren al moet regelen. Zonder visum wordt je namelijk linea recta op het vliegtuig terug naar huis gezet. Doodzonde natuurlijk. Wil je weten of dat voor jou geldt? Laat je hier dan voor vertrek over informeren. De regels kunnen afhankelijk van de aard (vakantie, zaken of werk) en duur van je reis verschillen.
Heb ik wel of geen visum nodig? Moet ik het van tevoren aanvragen of kan ik dat ook ter plekke doen? Om ervoor te zorgen dat je je zaken goed op orde hebt, kun je mijn stappenplan volgen. Op die manier weet je zeker dat je alles geregeld hebt voordat je vertrekt.
Voor welke landen heb ik een visum nodig?
Op de website visum.nl kun je snel en gemakkelijk zien of je voor jouw reis een visum nodig hebt in een bepaald land. Als je het jezelf gemakkelijk zou willen maken, zou je hier direct je visum kunnen aanvragen. Hier zijn echter wel (bemiddelings)kosten aan verbonden. Wil je deze kosten niet maken? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de visa zelf aan te vragen.
Moet ik dat visum van tevoren aanvragen?
Op de website van visum.nl staat niet aangegeven of je dat visum direct aan dient te vragen of dat dat ook in het land van bestemming kan. In sommige gevallen is dat afhankelijk van de manier waarop je het land inreist (per vliegtuig of over land), wat je nationaliteit is, of je een werk- of toeristenvisum nodig hebt en hoe lang je blijft. Om er zeker van te zijn dien je de website van de ambassade van het betreffende land te raadplegen.
Blijkt dat je het visum van tevoren aan moet vragen? Dan moet je nagaan hoe de procedure precies verloopt. Kan dat direct geregeld worden of hebben ze jouw paspoort daarvoor enkele dagen nodig? Daarnaast zul je na moeten gaan of het aantal dagen van het visum direct bij aanvraag beginnen te tellen of pas bij aankomst in het land. Afhankelijk van deze regelgeving, kun je bepalen wanneer je je visum het best kunt aanvragen. Doe je dit te laat, dan riskeer je dat je je paspoort niet op tijd voor vertrek hebt. Doe je dit te vroeg, dan riskeer je dat je uiteindelijk niet lang genoeg in het land van bestemming kunt blijven.
Hoe vraag ik dat visum precies aan?
Een visumaanvraag kan vaak op twee manieren gedaan worden: via de ambassade of het consulaat van dat land of online. Dat laatste, waarbij het om een elektronisch visum gaat, gaat vaak snel en gemakkelijk. In het eerste geval kun je wellicht sowieso beter je eigen visum aanvragen. In sommige gevallen zul je namelijk ook vingerafdrukken moeten afstaan.
Waar moet ik bij een gratis visum op letten?
Was het niet nodig om het visum van tevoren aan te vragen en heb je er in het land van bestemming een gratis gekregen? Kijk dan goed naar de duur van dit visum. In sommige landen heb je bijvoorbeeld recht op negentig dagen, maar krijg je er in eerste instantie maar dertig. Als dit gebeurt en je besluit langer te blijven, dan kun je dit visum kosteloos in het land zelf verlengen. Dit kan echter vaak alleen maar binnen een bepaalde termijn en in (middel)grote steden. Als je hier goed op let, voorkom je een heleboel problemen.
Wil ik meerdere keren inreizen?
Ben je rond aan het trekken en wil je een land meer dan één keer inreizen? Bekijk dan van tevoren of dat mogelijk is met het visum dat je het gekregen en/of aangevraagd.
Reis ik naar (of via) de Verenigde Staten?
Sinds 2009 heeft iedere inwoner uit een land dat onder het Visa Waiver Program valt een ESTA nodig als hij/zij korter dan negentig dagen in de Verenigde Staten verblijft of hier overstapt van de ene op de andere vlucht. De kosten hiervan zijn $14 of €25 (als je gebruik maakt van Nederlandse bemiddeling). De ESTA is twee jaar geldig en gekoppeld aan je paspoortnummer. Krijg je in de tussentijd een nieuw paspoort? Dan zul je de ESTA opnieuw moeten aanvragen. Voordat je het vliegtuig in stapt, dient de ESTA-aanvraag voltooid te zijn.
In ons geval hebben we de ESTA zelf aangevraagd via de officiële Amerikaanse Immigratie Dienst. Alle gevraagde informatie is ook hier in het Nederlands beschikbaar. Het enige verschil met Nederlandse bemiddeling is dat je niet via IDEAL, maar alleen met Paypal of creditcard kunt betalen. Heb je je aanvraag gedaan? Op de website kun je de status van deze aanvraag volgen. Dit zou normaal gesproken niet langer dan 72 uur moeten duren.
Waar moet ik tenslotte nog rekening mee houden?
Ook dat verschilt van land tot land. Wil je zeker weten dat je aan alle eisen voldoet? Bezoek dan nogmaals de website van de ambassade of het consulaat van het betreffende land. In veel gevallen gaat het echter om de volgende zaken:
Je paspoort is tenminste nog zes maanden na vertrek uit het land geldig en bevat minimaal één onbeschreven visumpagina. Je kunt een bewijs van voldoende financiële middelen tonen. En je kunt bewijzen dat je het land ook weer voor het verstrijken van het visum zult verlaten. Dit kan met behulp van een doorgaande of retour gaande vlucht. Heb je deze nog niet geboekt? Dan kan het zijn dat je ter plekke gedwongen wordt er één te boeken.
Hoewel ons nooit om een bewijs van voldoende financiële middelen is gevraagd, hebben wij in bijna alle gevallen ons volgende ticket moeten tonen. Heb je je vluchten niet van tevoren geboekt? Er zijn reizigers die zelf een ticket fabriceren of deze voor een paar euro kopen bij een bedrijf dat deze speciaal voor deze situatie maakt. Omdat wij onze vluchten gewoon van tevoren boekten, hebben wij geen ervaring met dat laatste.