Bij (lang) op reis gaan komt meer kijken dan het bij elkaar sparen van je reisbudget en het inpakken van je backpack. Voordat je kunt vertrekken, zul je verschillende zaken moeten uitzoeken en regelen. Krijg je al hoofdpijn als je daaraan denkt? Terecht, want de regelgeving is lang niet altijd duidelijk. Hoewel sommige zaken daarentegen juist wel vanzelfsprekend zijn, heb ik voor het gemak alles voor je op een rij gezet. Succes!
Uitschrijven bij de gemeente
Alle burgers die minimaal acht maanden van het jaar in het buitenland verblijven, dienen zich uit te schrijven bij de gemeente. Wanneer je dit precies kunt doen, verschilt per gemeente en zul je moeten nakijken. Let op: als je je uitschrijft bij de gemeente heeft dat gevolgen voor je uitkeringen, subsidies en verzekeringen.
Postadres
Als je je uitgeschreven hebt, kun je bij de gemeente een postadres achterlaten. Dat is belangrijk omdat de overheid naar aanleiding van alle wijzigingen contact met je op zou kunnen nemen. Is je postadres een ander adres dan je voormalige woonadres? Zorg dan dat je alle particuliere instanties ook informeert over je adreswijziging. Maak daarnaast afspraken met degene die op dat adres woont. Mag hij of zij jouw post openen, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke zaken vergeten bent of misloopt?
Huis
Wat doe je met je huis? Verkoop of verhuur je het (onder)? Afhankelijk van je keuze, zijn er zaken die hiervoor geregeld moeten worden. Wij kozen ervoor om ons appartement te verkopen en (voor en na onze reis) tijdelijk bij onze ouders te gaan wonen. Op die manier drukten we onze vaste lasten enorm.
Auto
Heb je een auto en wil je deze (nog) niet wegdoen? Je kunt je auto tijdelijk laten schorsen, waardoor je ook je verzekeringsplicht, je APK-verplichting en het betalen van de motorrijtuigenbelasting stop zet. Hier zijn wél een aantal voorwaarden en kosten aan verbonden. De auto mag niet gereden worden, niet op een openbare plek gestald worden, is niet meer verzekerd (tegen diefstal, brand etcetera) en wordt na een jaar automatisch opnieuw aangemeld.
Wil je je auto langer dan een jaar laten schorsen? Je kunt de schorsing maximaal met twee jaar verlengen. Anders of daarna dien je voor het einde van de schorsing opnieuw een WA-verzekering af te sluiten en je auto APK te laten keuren.
Ga je langer op reis dan acht maanden en heb je je laten uitschrijven bij de gemeente? Dan kan het zijn dat je je auto überhaupt niet meer kunt verzekeren. Toen ik voor mijn werk naar Zwitserland emigreerde, schreef ik mijn auto daarom over op naam van mijn zusje. Met een beetje geluk krijg ik ‘m ooit nog een keer terug.
Zorgverzekering
Of je je zorgverzekering in Nederland aan kunt houden, is afhankelijk van verschillende factoren. Ga je korter dan een jaar op reis? Dan mag je in Nederland verzekerd blijven. Ga je langer dan acht maanden op reis en schrijf je je uit bij de gemeente, dan dien je van tevoren wel contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Anders loop je het risico dat zij jouw zorgverzekering automatisch stop zetten. Kom je er met hen niet uit? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Zij bepalen of je wel of niet in Nederland verzekerd mag blijven.
Ga je langer dan een jaar op reis of je ga je tijdens je reis werken? Neem dan sowieso contact op met de SVB. In dat geval bepalen zij sowieso of je wel of niet in Nederland verzekerd mag blijven.
Reisverzekering
Om zorgeloos op reis te kunnen gaan, dien je een goede reisverzekering af te sluiten. Laat je hierover goed informeren en kies er één die aansluit op jouw wensen en omstandigheden. Zorg ervoor dat je de gegevens van je verzekering mee op reis neemt.
Geldzaken
Hoe regel je je bankzaken terwijl je op reis bent? Je kunt iemand machtigen om alle geldzaken thuis voor je af te handelen, je kunt iemand (tijdelijk) toegang geven tot je internet bankieren of je kunt je eigen bankzaken vanuit het buitenland blijven regelen.
Controleer of je pinpas lang genoeg geldig is en deze op je reis staat ingesteld. Pas je instellingen (met betrekking tot het maximaal opnemen en overboeken van geld) indien nodig aan en controleer daarnaast of de kredietwaarde van je creditcard hoog genoeg is. Bij het huren van een auto reserveren ze het eigen risico vaak van tevoren op je creditcard. Zorg ervoor dat ze deze reserving kunnen maken.
Per bank verschillen de kosten van geld opnemen in het buitenland. Wil je zeker weten dat je geen onnodige kosten maakt? Vergelijk de verschillende banken dan met elkaar en open eventueel een nieuwe rekening bij een andere bank. Om onze geldzaken op reis goed te kunnen regelen, openden mijn zusje en ik een gezamenlijke bankrekening. Op basis van ons geplande budget stelde ik voorafgaand aan onze reis alle automatische (maandelijkse) overboekingen vanuit onze persoonlijke bankrekening in, zodat we op reis nooit teveel geld op onze (spaar)rekening hadden staan.
Paspoort
Is je paspoort nog lang genoeg geldig en is er voldoende ruimte voor de VISA? Het verschilt per land hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn na aankomst of vertrek. Twijfel je of je aan deze criteria voldoet? Bekijk de eisen dan bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Internationaal rijbewijs
Heb je op reis een internationaal rijbewijs nodig? Zo ja, neem daarnaast dan ook je Nederlandse rijbewijs mee. Let op! Een internationaal rijbewijs is slechts één jaar geldig vanaf de datum van aanschaf.
Bereikbaarheid
Voldoet je huidige mobiele abonnement? Wellicht is het verstandig om een ander abonnement af te sluiten dat voordeliger is in het buitenland.
Belangrijke documenten
Maak kopieën van alle belangrijke documenten zoals je paspoort, verzekering, vaccinaties, tickets en reserveringen. Als je deze vanwege veiligheids-overwegingen niet in je eigen e-mail wil bewaren, kun je ervoor kiezen deze bij een vriend of familielid achter te laten. Zij kunnen je deze dan e-mailen in geval van nood.
Belastingaangifte
Dien je tijdens je reis belastingaangifte te doen? Zorg er dan voor dat een vriend of familielid dit voor je kan doen en hij of zij over alle benodigde informatie beschikt.